Незважаючи на те, що суші – це традиційна їжа японської кухні, високий попит на них спостерігається не тільки в країнах Далекого Сходу, а й далеко за його межами. Безпосередньо японці віддають перевагу порційним стравам: нігірі, сашимі тощо. А ось американцям і європейцям більше припали до душі роли – https://zaporizhzhya.wesushi.com.ua/menu/roli. Порційні суші теж замовляють. Але роли – частіше.

Перш ніж перейти до опису страви та аргументації її популярності, наголосимо на необхідності замовляти їжу в спеціалізованому закладі з хорошою репутацією. Гідним прикладом можемо назвати мережу ресторанів “Ві Суші” – https://zaporizhzhya.wesushi.com.ua/. Від вибору підрядника залежить якість їжі, її вартість, оперативність доставки. Тому замовляйте страви тільки в гідних постачальників.

Що таке роли?

У рекламних матеріалах суші-ресторанів часто можна побачити міні-набори з акуратних коліщаток. Це і є роли. Страву готують у кілька етапів:

– На гнучкий бамбуковий килимок викладаються шарами інгредієнти.
– Вони згортаються в щільну заготовку циліндричної форми.
– Заготовку нарізають на порційні шматочки-коліщатка.

Якщо рол запечений, то додається ще етап термообробки. Міні-набір із нарізаних шматочків відправляється в піч. Попередньо коліщатка можуть укладатися на бік і покриватися додатковими порціями начинки: сирів, кремів, соусів. 

Роли сервіруються по 4-8 шматочків. Сумарна вага страви може варіюватися від 150 до 500 грамів. Як і порційні суші, роли подають із соєвим або унагі соусом, васабі, маринованим імбиром. У традиціях далекосхідної кулінарії їсти їх прийнято бамбуковими паличками. 

Чому роли настільки популярні?

Чим цей формат страви привабливіший за порційні суші? Можна виділити кілька очевидних моментів:

– Поживність. Порційна нігірі важить близько 30 грамів. І її явно недостатньо, щоб повноцінно пообідати. Доводиться замовляти кілька порційних суші. Середнього ж ролу цілком вистачить для ситної трапези.
– Смакова насиченість. Згадана нігірі містить, зазвичай, не більше 2-4 компонентів у своєму складі. Рол же може містити в собі десяток інгредієнтів різних категорій: м’ясо, рибу, ікру, молюски, сири, овочі, фрукти тощо. При цьому компоненти начинки рівномірно розподіляються в кожному порційному шматочку – це забезпечується ще на етапі створення заготовки.
– Зручна подача. По-перше, красиво сервірований рол – це шедевр кулінарного мистецтва. Японці приділяють увагу не тільки якості та корисності, а й зовнішньому вигляду їжі. По-друге, щільні шматочки-коліщатка можна як захоплювати бамбуковими паличками, так і нанизувати виделкою, що звичніше більшості споживачів за межами далекосхідного регіону.

Роли бувають малі, середні та великі, холодні та запечені, гострі та негострі, вегетаріанські та солодкі. Кожен охочий може легко підібрати для себе оптимальну страву за вагою, складом, калорійністю та вартістю.