Якщо блендер припинив працювати, почав видавати дивні звуки або зовсім «згорів», треба віднести його до магазину або у ремонт. Що ж робити, коли він раптом припинив гарно подрібнювати продукти й чи можна виправити цю ситуацію, розберемося нижче.

Причини поганої роботи приладу та їх вирішення

Звичайний занурювальний блендер (не плутати з міксером) здатен добре подрібнювати фрукти та овочі, робити суп-пюре, навіть зробити мелену каву з зерен. Причини, коли блендер вже не може виконати свою роботу:

  • Мала потужність. Через перебої в електриці техніка не здатна працювати на повну. Виправити це можливо покупкою стабілізатора напруги чи просто почекати, доки потужність відновиться.
  • Слабкий мотор. В інструкції до приладу вказано, на яку роботу розрахований мотор пристрою. Якщо ви занурили його у горіхи, то він не впорається й може зламатися зовсім. Потрібно просто не перевантажувати блендер, попередньо різати їжу на маленькі шматки перед завантаженням.
  • Техніка довго працює. Мається на увазі час безперервної праці. 5-10 хвилин – добре, робота за раз понад 15-20 хвилин змушує блендер перегріватися та працювати менш активно. Під час приготування та подрібнення великої кількості їжі потрібно давати пристрою відпочинок – чергувати п’ять хвилин праці та відпочинку. Коли пристрій став гарячим, треба зачекати близько пів години до повного охолодження мотору.
  • На ножах приклеїлися великі чи глевкі частки їжі. Якщо помітно, що через кілька хвилин роботи блендер працює так само, а продукти припинили подрібнюватися, треба зупинити пристрій та почистити його. Попередньо обов’язково вимкнути прилад з розетки та від’єднати насадку.
  • Використовується неправильна насадка. Звичайними ножами не приготувати пюре, для цього є окрема насадка. Треба взяти її з набору, відповідно до інструкції, або купити самостійно потрібні насадки на блендер.

Турбує, що блендер взагалі погано виконує свою роботу одразу після покупки, – тоді варто віднести його до магазину. Краще повернути техніку по гарантії одразу, ніж потім викидати непотрібну річ. Якщо ви тільки дивитесь кухонні блендери, то варто звернути увагу на пристрої з потужністю понад 800 Вт. Вони добре впораються з приготуванням дитячого пюре, збиванням яєць, подрібненням варених овочів, інколи навіть отриманням соку з м’яких фруктів.

Коли блендер не винен

Намагатися замісити хлібне тісто або подрібнити кістки занурювальним блендером не варто. Він не пристосований до такої праці, швидко зламається. Навіть повернути по гарантії зламаний пристрій не вийде, бо порушені правила експлуатації. Тож завжди перед покупкою та використанням нової техніки варто уважно прочитати інструкцію та слідкувати зазначеним правилам. А сварити кухонний пристрій не варто, він не винен у неспроможності виконати усе на світі.