Алергія – це відповідь імунітету людини на певний подразник. Це може бути пилок рослин чи шерсть домашніх тварин, харчовий барвник, чи навіть ліки. Найчастіше алергічну реакцію викликають такі продукти, як мед, яйця, лактоза, деякі види риби, арахіс та інші горіхи, цитрусові.

Часто перші симптоми зникають після припинення контакту з алергеном. Однак є ситуації, коли алергічна реакція може перерости в дуже серйозний і небезпечний стан – анафілактичний шок, і тоді допомога лікаря є необхідною терміново.

Коли алергічну реакцію можна лікувати вдома та які ліки можна прийняти

Якщо алергія виникає вперше та приблизно відомо, на що саме вона виникла, можна обійтись спеціальними медпрепаратами. Їх називають антигістамінними. Наприклад, якщо ви спробували якісь екзотичний фрукт, чи навіть вперше – справжній мед – і з’явився алергічний висип чи інші прояви – антигістамінні препарати з домашньої аптечки можуть допомогти. Їх лікар також може прописати одночасно з прийомом сильного антибіотика для запобігання реакції на препарат. Також засоби від алергії можна випити разово при укусах комах. 

Їх розділяють на покоління:

  • Перше покоління – Димедрол, Діазолін, Супрастин, Тавегіл – діють на головний мозок і потребують кількаразового прийому на день. Вони мають досить виражений седативний ефект, що в деяких випадках (наприклад, при сильному свербежі) є виправдано та корисно.
  • Друге покоління: Лоратадин, Цитрин. Їх перевага в тому, що достатньо разового прийому на добу, також вони можуть призначатись тривалими курсами для лікування хронічних проявів хвороби.
  • Третє покоління: L-цет, Еріус та інші. Майже не викликають сонливості та пригнічення уваги, призначаються для тривалого курсу лікування, не мають ефекту звикання. 

Крім таблетованих препаратів (для дітей деякі препарати доступні у формі сиропу з дозатором), можна використовувати допоміжні засоби для зняття симптомів. Наприклад, краплі чи спреї в ніс чи очі при сезонних алергіях від сльозотечі та чхання, мазі та кремі від алергічного висипу чи укусів комах. 

K9EfyU_9MONwz9VxOvnaAFSoKHtcVwpL9Lej4vNVowTnUYd-HWGauC3d2WQ628vmbNzBImSSI9YJZjl_14TSSNv54pxRS-w8uhuJ9SZoMPsiJ6VzEjwOwOUKzL-P-7Xi2UmpWfXK6VtGV855W9FYZww

Коли терміново потрібно звернутись до лікаря

Часто пацієнти з найважчою та найнебезпечнішою формою алергії – набряком Квінке чи анафілактичним шоком, знають про особливості свого організму та виключають по можливості контакт з алергеном, а також мають ліки для екстреної допомоги, якщо вберегтись не вдалось. Це – спеціальна ін’єкційна форма гормону адреналіну під медичною назвою Епіпен. Однак часто такий стан трапляється вперше навіть для самого хворого. 

Проявляється він висипом чи набряком, що виникає миттєво та вражає не лише область контакту з алергеном, а й все тіло. В першу чергу набрякає обличчя та шия, статеві органи хворого. Людина може перебувати без свідомості, чи в стані сплутаної свідомості, температура тіла падає, шкіра бліда, можуть початись судоми. В такому випадку необхідно терміново викликати швидку, бо час іде буквально на хвилини.