26 квітня, фахівці з університету штату Мен презентували великий тривимірний принтер під назвою Factory of the Future 1.0. Відповідний пристрій здатний виробляти об’єкти різного розміру, які підходять зокрема, для зведення доступного житла. Наприклад, будь-які довгі елементи, отримані з його допомогою, можуть сягати 29 метрів. 

Щодо характеристик, цей 3D-принтер може використовувати до 227 кг біоматеріалів на кшталт деревини. Також, пристрій може швидко змінювати режими друку, якщо це потрібно під час виконання складних замовлень. Тим часом відволіктися від повсякденних справ допоможуть автомати онлайн з безкоштовним або платним доступом.

Подробиці про новий пристрій та його здібності

Поточна модель FoF 1.0 є більшою за попередню, яку представляли вчені 5 років тому, у кілька разів. Вона має збільшені параметри продуктивності та працює з такими матеріалами, як полімер, дерево тощо. Основною метою принтера є:

  • Отримання готових 3D-будинків;
  • Розв’язання проблеми з доступним житлом та безпритульністю;
  • Застосування термопластичних полімерів;
  • Можливість побудувати маленький одноповерховий будинок, максимум за 80 годин.

Розробкою відповідної технології займалися дослідники з центру передових конструкцій та композитів. Тому, оновлений FoF оснащено такими інноваціями, як: опції ШІ, роботизація, оновлені датчики та продуктивні обчислення. Окремо, принтер використовує спеціальний друк з принципом екструзії полімерних матеріалів. 

Додаткова інформація щодо технології

Пристрій має змогу виробляти, наприклад дерев’яні деталі висотою до 5.5 метрів та завширшки, максимум 9.7 метрів. При цьому, отримані осередки можливо розібрати, зробити меншими та надрукувати ще раз. Завдяки цьому, стає можливим швидше будівництво доступного житла, яке наразі є необхідним для штату Мен. 

Щодо фінансування відповідних досліджень, воно було отримано від різних урядових установ США. Наприклад, у розробку Factory of the Future 1.0 вклалися американські Міноборони та Міненергетики. І через те, що відповідні відомства бажають повернути частину коштів, вони ймовірно скористаються принтером для будівництва певних морських транспортних засобів. Окремо, завдяки наявності різних технік, він підходить для друку, наприклад, елементів об’єктів інфраструктури.