У сучасних умовах дефіциту електроенергії дуже важливо не залишатися осторонь проблеми, а брати участь у її заощадженні, тим більше, що це не вимагає від споживача великих зусиль. Додатковим стимулом стає особиста економія, яка дозволяє скоротити витрати на комунальні послуги в кінці місяця.

Режим енергоощадження

Сучасна техніка та різноманітні гаджети вже давно мають у своєму функціоналі режим заощадження електроенергії. Частіше він спрямований на подовження автономної роботи пристроїв, проте в більшості випадків залишається практично непотрібним. Поява такого режиму сформувала певний тренд, який розповсюдився і на програмне забезпечення. Наприклад, деякі розробники слотів для онлайн казино включають такий режим у налаштування ігор, тому гравець, отримуючи безплатні фріспіни за реєстрацію без депозита, може заощадити ще й рівень заряду власного акумулятора під час гри.

Активація режиму енергоощадження особливо актуальна для приладів, які довгий час знаходяться у режимі очікування, але продовжують споживати електроенергію. Він передбачений, наприклад, у більшості сучасних комп’ютерів або побутовій техніці. 

Також досить популярним рішенням в останні роки стало використання автоматичних вимикачів, датчиків світла і різноманітних режимів програмування техніки. Наприклад, дуже зручною є техніка, що обладнана спеціальним таймером, що дозволяє знизити навантаження на мережу в той час, коли вона не використовується.

Заощадження у довгостроковій перспективі

Якщо ж мова йде не про тимчасові обмеження, які спрямовані на розвантаження системи, то корисним буде повністю переглянути підхід до електропостачання, а особливо, якщо система будинку або квартири в цілому є застарілою:

  • Оновлення комунікацій та лічильників;
  • Заміна старих лампочок на енергозбережні;
  • Використання сонячних панелей.

Зазвичай такі методи заощадження електроенергії зовсім не заощаджують власний бюджет, проте визнані доволі ефективними.

Перевірити ефективність того чи іншого способу дуже просто – достатньо лише зафіксувати показники лічильника на початку місяця та порівняти їх з кінцевими. Протягом цього періоду можна експериментувати з обмеженнями на власний розсуд, підібравши врешті оптимальний варіант. Наприклад, в одному місяці можна просто перейти на енергоощадне освітлення, а у наступному максимально дотримуватись обмежень – вимикати всі прилади з розеток, слідкувати за часом девайсів, які знаходяться на зарядці тощо.