Літній період приносить з собою довгі, спекотні дні. Вони відзначаються не тільки теплом, але й широким розмаїттям доступних фруктів та овочів. Саме в цей період і варто максимально наситити організм найрізноманітнішими вітамінами.
Літній гіповітаміноз
Причини вітамінного дефіциту влітку:
- Недостатня кількість вітаміну D: захист шкіри від сонця в результаті побоювання раку часто приходить до дефіциту вітаміну D. Тож спеціалісти радять хоча б 20 хвилин на день варто дати шкірі «побачити» сонце;
- відсутність омега-3 та цинку: спричиняє неправильний харчовий раціон, зокрема недостатнє споживання жирної морської риби;
- нестача вітамінів групи B та віт. C: виникає в результаті підвищеного потовиділення. Стрес також позбавляє людину цих вітамінів;
- вітамін B12 і залізо: зміни в харчуванні в результаті спеки (зменшення або відмова від м’яса).
Наші громадяни наразі часто перебувають у стресовому стані через відсутність коштів, роботи, тимчасові складної у розвагах top cazino. Це може також впливати на вітамінний дефіцит та нестачу мінералів в літній період.
Багато людей обирають літо для схуднення. Якщо раціон дієти не збалансований, то вітамінний дефіцит важко уникнути.
Рекомендації фахівців
Дефіцит вітаміну А в літній період може:
- Викликати проблеми зі шкірою;
- стати причиною ламкості волосся та нігтів;
- спричинити проблеми з зубами та кістками;
- погіршити загальне самопочуття.
Вітамін А отримують з продуктів тваринного походження:
- Риб’ячого жиру;
- печінки;
- вершкового масла,
- яєць;
- молочних продуктів.
У рослинах міститься провітамін А, який в організмі людини перетворюється на вітамін. Спеціалісти рекомендують вживати якнайбільше помаранчевих та жовтих овочів і фруктів:
- Гарбуз;
- морква;
- цукіні;
- диня;
- перець.
Важливо пам’ятати, рослинний провітамін А краще засвоюється, якщо споживати його разом з жиром (олією, сметаною до овочевих страв).
Вітамін Е є потужним антиоксидантом, що захищає клітини людини від окислення і сприяє їх відновленню. Елемент важливий для здоров’я шкіри, волосся та загального здоров’я організму. Основним джерелом вітаміну є соняшникова олія.
Вітамін С має значення для імунної системи та багатьох інших життєво важливих процесів в організмі. Його дефіцит викликає:
- Сухість шкіри,
- втрата ваги;
- болі у м’язах та суглобах;
- проблеми зі зором.
Основними джерелами вітаміну С є полуниця, гарбуз, диня, смородина, цукіні, перець.
Залишити відповідь